GALERIE

De Galerie ArtBrut058 biedt een podium voor pure kunst, gemaakt door bijzondere kunstenaars, veelal met een verstandelijke of psychische beperking, met een eigen vormtaal en thematiek. Art brut, ook wel outsider art of special arts genoemd, is autonome kunst die niet binnen een kunststroming of -richting past.

De naam Art Brut werd voor het eerst gebruikt in 1948 door Jean Dubuffet, een Franse kunstenaar toen hij samen met twee anderen de Compagnie de l’Art Brut oprichtte met de bedoeling exposities te organiseren: “…allerlei producties (tekeningen, schilderijen, haakwerken, gemodelleerde of gesculpteerde figuren, enz.) met een spontaan en inventief karakter, die zo weinig mogelijk afhankelijk zijn van de gewone kunst of van culturele voorschriften en die voortkomen van duistere personen, die vreemd zijn aan de professionele artistieke milieus…”.

Het werk gemaakt door deze kunstenaars verdient het om gezien te worden en dat kan nu ook in Leeuwarden.

Omdat het een plek is waar kunst, cultuur, zorg en ontmoeting centraal staan zullen ook reguliere kunstenaars uitgenodigd worden te exposeren. Zo kun je elkaar versterken.

In de galerie is een winkeltje ingericht waar prachtige producten te koop zijn, gemaakt in het atelier van de galerie.